dimecres, 30 de gener del 2008

Roca de la Creu (Ripollès)


Com arribar-hi
Ribes de Freser (Ripollès) es troba a mig camí de la N-152 de Ripoll a Puigcerdà. La Roca de la Creu emmarca el poble per l'est, en la confluència dels rius Rigat i Freser. És fàcil d'identificar des de qualsevol punt del poble perquè en el seu cim hi ha una creu i una senyera.

La singularitat de la roca de la Creu (i entorns) és que és l'únic aflorament de granòfir ("granòfir de ribes") conegut a Catalunya. Correspon al que en origen era la xemeneia d'un volcà de l'ordovicià superior.
Està constituït fonamentalment per quars i feldspat potàssic amb algun cristall de plagiòclasi sòdica i biotita, i té textura microgràfica.
Una altra cosa a destacar és que a la plaça de l'església trobareu un plafó explicatiu de l'esmentat aflorament, cosa molt poc freqüent en patrimoni geològic. S'agraeix aquest detall, tot i que es podria millorar, doncs depèn de com, podríem interpretar que estem davant d'un banyó a lo Hostalric.

3 comentaris:

Therfer ha dit...

Un bon indret per fer que el jefe miri des d'adalt i s'aproximi -en caiguda lliure- al quars i al feldespat. La textura microgràfica impactarà en el rostre del desafortunat capitalista.

Dan ha dit...

Únicament la xemeneia? I que se'n va fer de la resta del volcà?

Anònim ha dit...

Aquí és on hi ha l'equívoc del plafó: el que es veu són els materils del conducte d'ascens "sota terra". La resta es va erosionar abans de començar a tectonitzar-se.