dimecres, 6 de febrer del 2008

Pòrfirs diorítics de cala Vaques (Baix Empordà)

Com arribar-hi
Cala Vaques es una petita cala a mig tram del camí de ronda de s’Agaró. Anant per la C-31 de Llagostera a Palamós cal agafar la GIV-6621 cap s’Agaró. El camí de ronda surt de la Platja de Sant Pol, al costat de l’hotel la Gavina.

Aquest serà el primer de molts punts referenciats en aquest bloc que jo no hauria descobert sinó fos per la col·lecció de llibrets “Dialogant amb les pedres”, a càrrec de l’Àrea de Geodinàmica de la Universitat de Girona (moltes gràcies senyors Pallí, Brusi, Roqué i cia.). Per desgràcia, a dia d’avui, sembla que la obra no continua (si més no, porta ja molt de temps sense sortir res de nou), i és una llàstima, doncs sota la seva aparença modesta, es tracta d’unes molt dignes guies, gairebé les úniques, que s’han dedicat a divulgar el nostre patrimoni geològic, més concretament el de les comarques Gironines. Des d’aquí voldra animars als lectors d’aquest bloc a llegir-les, i als seus autors a tornar a la càrrega.
La veritat, és si us armeu amb la guia nº4 “Itinerari pel camí de ronda de s’Agaró”, fer el parell de quilòmetres de camí us pot portar tot un matí de descoberta. A cada raconet hi ha alguna cosa que mirar.
El petit promontori de s’Agaró és un cap del massís de Cadiretes, bàsicament constituït per granodiorites i travessant per nombrosos dics d’aplita, quars, lampròfirs i pòrfirs granítics, felsítics i diorítics. A cala Vaques afloren molt bé els pòrfirs diorítics, ramificats, de color gris quasi negre, amb fenocristalls de plagiòclasi zonats i molt vistents enmig de la pasta negrosa.