dimecres, 23 de gener del 2008

Rues de les Costes (Solsonès)

Com arribar-hi
Des de Solsona cal agafar la LV-4241b cap el Port de Comte. Arribats a Coll de Jou cal prendre la pista forestal en bon estat que cap ponent porta al veïnat de Montnou. La pista voreja la vessat sud de massís, i durant tot el seu trajecte, fins el gual sobre la riera de Canalda ofereix una bona vista de les Rues de les Costes i la Garriga Gran que s’aixequen sobre vosaltres.La zona a cavall del Solsonès amb l’Alt Urgell és un autèntic parc geològic a l’aire lliure... i des d’un vista personal, si em permeteu, un dels paisatges sentimentals que formen part de la meva infància i adolescència. Fa 25 o 30 anys arribar-hi des de Terrassa amb un Dyane 6 per estar-s’hi al xalet dels meus oncles de Solsona requeria molta paciència. Però aquells rovellons collits a finals d’agost, aquelles ostrees recollides a grapats a la Rasa del Voluntari o veure entrar en picat les gralles al forat de la Bòfia eren coses que justificaven la marejada.
El temps no passa en va. La urbanització eren quatre cases i l’estació d’esquí era poca cosa. Avui la urbanització no ha parat de créixer, hi ha un camp de golf, les pistes subvencionades d’una estació en que quasi no neva es reguen amb neu artificial i els 4×4 d’anar per ciutat es fiquen per tot trinxant els fràgil sòl dels Prats de Basies. Per sort, encara avui és possible creuar-se amb un isard, un trecalós i molt rarament, amb un gall fer. A veure quan dura.

En futurs post us aniré desgranant les joies de la zona. Per començar un presento les Rues de les Costes i de la Garriga Gran, un rascler destacable desenvolupat sobre les calcàries eocenes de la cinglera de la Costa Gran i que recorda en petit a les Gúbies del Parrissal dels Ports de Beseit. Us recomano que li feu una ullada a l’1:5.000 per veure com és la turmentada topografia del lloc i fer-vos una idea de la magnitud del fenomen. No cal explicar res més: disfruteu d’aquest paisatge càrstic!

1 comentari:

Gatsaule ha dit...

Realment és una zona tranquil·la i solitària. Molt bona per caminar i gaudir, però des del punt de vista geològic prefereixo les zones de contactes amb els conglomerats, i les seves formes increïbles !