Com arribar-hi
Al nord de la C-1415a entre Matadepera i Castellar del Vallès hi ha una escata d’encavalmenet de materials paleozoics formada per micasquists, fill·lites i ignimbrites riolítiques, intruïda per un petit batòlit granític i nombrosos filonets de pegmatita. Hi ha moltes (massa) pistes forestals que recorren la zona i permeten fer-ne un prospecció. El filó més gran està situat al quilòmetre 23,5, al pont que travessa el torrent de Miralles (no és el de la foto!).
Em sembla que tots els nens de l'escola que col·leccionàvem minerals fa gairebé tres dècades (per afició o per fer la cole de pedres que tocava fer a setè d'EGB), teníem entre les nostres peces una moscovita procedent del solitari filó de pegmatita que aflora l’antic Hospital del Tòrax. Era el punt de partida de moltes excursions (sobretot per anar a berenar al llac Petit) i s’hi podia arribar amb autobús. Era el caramelet que ens feia somniar en quan tinguéssim més autonomia per anar a lloc on ens donés la gana. El que no sabíem és que més a l’est, entre Matadepera i Castellar hi havia un autèntic camp de pegmatites esperant-nos.
La primera cartografia detallada d’aquestes aparegué en la tesina d’en Joan Ubach (Els terrenys pre-carbonífers de les Pedritxes-La Pineda-Castellar del Vallès, 1984). Es tracta d’unes pegmatites (i també d’algunes aplites) que contenen alguns cristall ben formats i de mida respectable d’almandina, turmalina, moscovita i microclina.
Pel que jo sé, des de l’esmentat treball, no se’n ha fet cap estudi més, i és una llàstima, doncs les pegmatites acostumen a guardar algunes sorpreses geoquímiques interessants.
La foto és del físic i bon amic Toni, que va venir a celebrar el dilluns festiu enduent-se alguna bona esgarrinxada!
2 comentaris:
Aquestes pegmatites poden contenir tot tipus de gemmes ( maragdes, aiguamarina,y topacis)tambe poden contenir metalls (liti, estany,tungsten)
jeje la propera vaig millor preparat! una abraçada Isaac!
Publica un comentari a l'entrada