dijous, 28 de maig del 2009

Platja del Racó-cala de l’Illa Roja (Baix Empordà)

Com arribar-hi
Des de Pals cal agafar la GIV-6205 cap els Masos de Pals i continuar fins al final, a prop de l’extrem sud de la platja de Pals (la platja del Racó, on abans hi havien les antenes de Radio Liberty). A la la plaça del Racó hi ha un aparcament, i seguint el camí de ronda passareu per la punta Espinuda, la cala Moreta i la cala de s’Illa Roja.
Em van recomanar aquest indret per anar-m’hi a banyar, però un cop allà vaig quedar molt sorprès per la seva geodiversitat i no entenia com anava el trencaclosques de roques i estructures. Per sort, la platja del Racó està catalogada com a EIGC i mirant la fitxa he entès alguna cosa.
En un espai relativament petit es troben els materials paleocens de la Serralada Transversal (Muntanyes de Pals) amb els paleozoics de la Serralada Litoral (bloc de son Ric del Massís de Begur). La diversitat litològica i estructural i l’abrupte relleu costaner configuren un paisatge molt atractiu amb uns quants afloraments de llibre, d'aquells que quedes bé si hi portes gent. Podem observar moltes estructures tectòniques, ígnies i metamòrfiques diferents, com ara plecs, falles, bretxes de falla estries de falla, foliacions, crenulacions, kink-bands, eixams de filons, estilòlits, dics clàstics, discordances…; una gran diversitat de roques com ara lampròfirs, granòfirs amfibolites, marbres, quarsites, cornianes, fil·lites, fil·lites pigallades, calcàries, gresos, conglomerats…; i pel que fa a la geomorfologia, formes com penya-segats, cales, tòmbol, illots, superfícies d’arrasament, despreniments, etc.
Al fons de la fotografia s’aprecien la barana del camí de ronda que ressegueix els sediments paleocens-eocens detrítics, grisos al sostre (conglomerats de matriu carbonatada amb restes de fauna marina) i vermells a la base (gresos) discordants sobre el sòcol paleozoic constituït per marbres dolomítics clars. En primer terme s’observa un marbre dolomític travessats per filonets de lampròfir en contacte mecànic amb les amfibolites, tot plegar afectat per un plec.

4 comentaris:

David Soler ha dit...

Un lloc extraordinari sens dubte! Ja fa una bona colla d'anys que hi vaig, primer com a estudiant i ara per ensenyar-lo a alumnes, i no me'n cansaré de tornar-hi: sempre s'hi descobreixen nous detalls.

Salut!

David

teresa ha dit...

Hi hem estat i ens ham quedat meravellat de tanta diversitat geologica. Estem intigrats sobre les roques verdinegres del fons de la cala, que no sabem que són

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Et recomano aquest article
https://www.aventurasgeologicas.com/2011/10/vacaciones-y-geologia-en-la-costa-brava_28.html

Anònim ha dit...

Soc en Pere i faig senderisme i vaig comprar el llibre Guia d'interes geològic de CATALUNYA vaig pensar que havia de veure-ho ja que val la pena, i tant!! encara que no en sé gaire sempre m'ha agradat el tema, pero primer era la feina i arribar a fi de mes, pero he trobat
una roca en un lloc que no li pertoca per res, i mirant al pc encara m'aficiono més