Com arribar-hi.
Les icnites es troben aproximadament a un centenar de metres de la sortida del túnel de Coll Cardús (carretera C-58), a mà dreta en sentit Manresa i es poden veure clarament en el talús, arran de la carretera. És una zona amb molt de trànsit i cal anar amb molt de compte si es vol parar en el voral.
Anant cap a Manresa, sempre m’havia cridat l’atenció un rosari de bonys que apareixien en la base d’un estrat subvertical de gres vermellós que aflorava al talús de la carretera. Serien unes icnites? Efectivament, una ullada a peu d’aflorament confirma el que sembla: unes 20 petjades marcades en la formació de la Salut de l'Ilerdià-Cuisià.
La manca de resultats fent una cerca a Internet em feien pensar que, malgrat la seva visibilitat, potser eren inèdites; però parlant d’això i d’allò amb una coneguda em va confirmar que un altre conegut seu n’havia fet un article poc després de la seva exhumació. La qüestió és que no recordava ni el títol ni sabia donar-me cap més referència. Estaré molt agraït si algú em pot aportar alguna dada al respecte.
Imagino que les icnites sortiren a la llum l’any en que es fer la carretera. Això vol dir que porten quasi 40 any a la intempèrie, i això em fa patir una mica, no només per que amb el pas dels anys es van deteriorant, sinó per que arribat el cas, es podria fer qualsevol obra de millora o ampliació de la carretera i endurse-les pel davant.
Animo a l’ajuntament de Vacarisses a que pregui nota del cas i valori aquest interessant patrimoni que té en el seu terme.
7 comentaris:
hola ,he vist el teu article , he parlat amb gent del institut paleontologic de sabadell que conec i me han comentat que aquestes icnites ya fa anys que ho saben , pero lo cert es que no men dit de quina datacio exacta son poder son del permia o del triassic ?¿
veure portada del butlletí del mes d'agost de 2009 del BALCÓ DE MONTSERRAT publicat a VACARISSES.
Hola,avui he anat al lloc que dius que hi han unes icnites a la carretera de Terrassa-Vacarisses (hi fet unes quantes fotos)....jo no soc geòleg ni especialista en icnites. Personalment crec que ningú ha comentat o aportat cap referència valida per dir que ho son. El que si que hi han, tant a un costat de la carretera com de l'altre son "burrows"; l'altre (els "bonys") desconec la seva interpretació, tenint en compta el tipus de sediment i la bioturbació.
Lluís Alvarez Martí
Terrassa
Lluís,
aquestes marques porten uns
quaranta anys a la intempèrie i estan força desfigurades, però et puc assegurar que en el seu moment ja foren identificades com a tals per un paleontòlegs del que aleshores era l'Institut Crusafont. Em sap greu no poder oferir més referències. Estaria bé trobar la nota on van sortir referenciades. Una visita pacient a la la biblioteca de l'ICP ens podria resoldre molts dubtes.
Gràcies, pel teu comentari. Jo també he fet una recerca sobre el tema però deu ser poc important o desconegut que no apareix per cap lloc. De totes maneres, ho tinc present, hi si tinc novetats tu faré saber.
lluís
Avui he anat a Vacarisses a consultar
Vacarisses. Balcó de Montserrat: 2009, agost; sobre el comentari de Farrés i Boada. En realitat, tant sols hi ha la una foto (com la d'aquest blog) d'aquests autors amb un petit comentari superficial. Fa uns dies he rebut el llibre de C. Virgili (1958) "El triásico de los catalánides", espero trobar alguna pista, sinó consultaré a Solé Sabarís sobre els fòssils de l'Eocè de Bages.
Luis,
els materials no són triàsics, són del paleocè o de l'eocè. Insisteixo en que consultis bibliografia de quaranta anys enrere del que era l'institut crusafont o al museu geològic del seminari, que són gent molt amable.
Publica un comentari a l'entrada