dijous, 3 de novembre del 2016

Ressenya "Paisatges geològics de la Catalunya Central. Itineraris i visites pel Geoparc" (i una excusa per parlar de geoparcs)

Aquest estiu vaig estar a la península d'Iveragh (Irlanda), on es troba el Kerry Geoparc, un lloc curull de punts d'interès geològic... que no sabràs on són ni de què van si no et busques la vida. En una ressenya al facebook m'esplaio explicant que tal geoparc només existeix sobre el paper, però aquí us faig avinent, de nou, el que crec que per a un visitant mogut pel seu interès en la geologia fan que un geoparc li sigui útil i no un frau per vendre pernoctacions rurals:

  1. Un centre d'interpretació centrat en la geologia i en res més; que tingui diferents nivells de lectura (bàsic pels no iniciats i alt pels que en saben); comprensible per al visitant forà que potser no està ni tant sols ubicat geogràficament i que ofereixi informació actualitzada i contrastada.
  2. Que els punts d'interès geològics estiguin ben identificats i els visitants puguin accedir-hi sense perdre temps. És molt empipador venir de lluny i no trobar les coses sabent que potser no hi podràs tornar mai més.
  3. Vàries guies que puguin satisfer un públic divers, amb diversos enfocaments (més divulgatiu, més escolar-didàctic, més cultural...), i que com a mínim una d'elles estigui dirigida al públic entès. Cal recalcar això darrer, doncs de vegades sembla que els entesos estiguem acomplexats respecte si interessa "lo nostre" i acabem, frustrant les espectatives de la gent més entesa. Ens interessa a nosaltres i amb això n'hi ha prou!

Arribats aquí he de dir que em fa molt content que s'hagi publicat la primera guia del nostre  Geoparc Paisatges geològics de la Catalunya Central. Itineraris i visites pel Geoparc (Josep Girabal, Ed. Farell. 142 pàgs.). Crec que la feina de formigueta dels amics del Geoparc i tota la sinergia del gran planter bagenc de geòlegs, estudiants, educadors, naturalistes i aficionats poc a poc donarà més bon fruits com aquest.

A l'autor, en Josep Girabal Guitart, se li nota que és mestre doncs ha aconseguit un to molt didàctic, planer, sense faramalla i força rigorós. És per damunt de tot una obra divulgativa però que també és útil als aficionats que ens agrada descobrir llocs interessants.

La primera part és una breu introducció a la història geològica de la Catalunya Central i després venen 25 itineraris que descriuen alguns del punts d'interès geòlogic del Geoparc. Alguns són molt icònics, com Montserrat o la Muntanya de Sal de Cardona; però trambé n'hi ha de menys coneguts, com els Guixers de Súria, les mines de carbó d'Otgers, el torrent Salat de l'Abadal, el meandre de Calders, la font de les Tàpies, etc. En Josep fa un cosa que està molt bé de cara el gran públic i és que que sempre que pot enllaça els espais amb qüestions com la mineria, la història, la cultura popular, l'agricultura, el cicle de l'aigua, etc. i això dona la visió de que la geologia no és una cosa aliena a les nostres vides. També està profusament il·lustrat amb fotos i esquemes.

Si he trobar un però, una cosa que caldria millorar, és que dona per sabuda la geografia de la comarca i no tothom sap situar el Cardener, la serra de Castelltallat o Artès  (imaginat que ets un visitant estranger!). Haurien estat bé dos o tres mapes generals situant els principals elements geogràfics que cita el llibre, els itineraris i un esquema geològic senzill.

Així doncs, felicitats a l'autor, al Geoparc i aquí esperant que surtin moltes més guíes... i que una, un dia, sigui per "profesionals". Qui s'anima?