Com arribar-hi.
El jaciment es troba molt a prop del nucli urbà d’Areny. De fet, es pot veure passant des de la carretera nacional (a mà dreta en sentit sud) però fa de mal aparcar i és millor anar a peu des del poble o des del pavelló d’esports que hi ha a l’entrada. El camí està senyalitzat i el jaciment està adequat amb una plataforma de fusta i uns plafons informatius.
El jaciment conté una quinzena d’icnites, encara que algunes són poc evidents. Es poden distingir fins a tres rastres, pintats de negre sobre les petjades (calia?); el més clar dels quals està format per 5 o 6 icnites. Totes pertanyen a dinosaures amb tres dits amples i curts amb el peu tant llarg com ample, característiques típiques dels hadrosaures. Els rastres estan marcats sobre el sostre d’un llentió de gres vermellós intercalat dins els gresos ocres d’Areny.
Aquest aflorament estigué a punt de desparèxer per unes obres d’ampliació de la carretera, però per sort la Diputació General d’Aragó el declarà Bé d’Interès Cultural. Això està bé, però crec que hi ha dues coses que caldria millorar. La primera, el fet de que una part del camí d’accés transita per una mena d’abocador il·legal que desmereix la bonica vila d’Areny. La segona, és que els plafons, malgrat la seva voluntat didàctica no tenen una edició acurada: abunden els errors d’estil, gramaticals i ortotipogràfics; els dibuixos són poc professionals i no segueixen cap criteri unificat; les infografies són confuses i costen de seguir i per últim, el nivell d’explicació oscil·la entre la paleontologia per dummies i la destinada a dinofanàtics... El judici pot semblar sever, però ja que no tenim gaires oportunitats de divulgar la geologia ens hauriem d’esforçar per fer-ho bé.
4 comentaris:
Creo que te has equivocado en el juicio de tu comentario referente al cartel interpretativo del yacimiento de icnitas de Arén. Yo también soy geóloga y divulgadora de esta ciencia, conociendo los niveles de información que se deben utilizar en este tipo de recursos divulgativos(cartelería en rutas). Además, soy aragonesa y como te puedes imaginar estoy bastante familiarizada con los yacimientos de esta zona, así como su potencial divulgativo y didáctico.Para mí la crítica al cartel interpretativo no debiera haber sido tan dura por tu parte, no me parece mal la tipografía ni tampoco la ortografía, podía ser mejorable como todo...La perfección no es propia del ser humano. El estilo me parece correcto, se debe escribir para cualquier segmento poblacional que lo lea y me parece bastante rigurosa la inforamción, fruto, supongo yo, de los estudios científicos realizados, así como la elección de los diferentes temas desarrollados en el cartel. Si que es verdad que sobran algunos tecnicismos y quizás falta un poco de orden en la información pero trasmite los conceptos principales de manera breve, clara e interesante.
Certament el comentari és sever i potser no és la millor manera de fer amics. Ho sento, doncs no era la meva intenció molestar a ningú.
Matitzant la meva afirmació anterior crec que tens raó en quan a que els cartells contenen els conceptes claus i estan suficientment explicats, però per altra banda, des del meu punt de vista d'editor que es guanya la vida fent comprensible la ciència, penso que als cartells els falta el plus d'un corrector ortotipogràfic (hi ha moltes faltes!), un il·lustrador més bo o un infògraf professional.
També se que de vegades les coses no som com volem, si no fins on arriben els diners. Jo també m'he tingut que conformar amb el dibuixant més econòmic o el que no tenia feina en aquell moment i no he pogut triar el millor.
Per últim voldria aprofitar per felicitar als col·legues aragonesos que tant bona feina esteu fent en el món de la paleontologia: Aragosaurus, Dinópolis, Unizar, Paleoymás...
Salut i endavat!
La verdad es que no sé catalán pero lo he podido entender, aunque pienso que para establecer una comunicación óptima y el receptor reciba el mansaje de la manera más objetiva posible, el emisor debe de hacerlo con el codigo que mejor proceda ...Como tu bien dices la realización de actuaciones de divulgación, están, la mayoría de las veces, supeditadas a una cantidad de dinero concreta, que desde luego influye directamente en el resultado funal del trabajo.Y sigo opinando lo mismo, un cartel debe de ser para todos los públicos aunque se deba intentar hace de la manera más correcta y rigurosa (y así lo hacen la mayoría de instituciones y empresas que se dedican a estas labores) posible. Y sobre todo hay que tener en cuenta que un cartel es un recurso divulgativo para todos y no se parece a ningún otro recurso, guías, folletos, en muy poco espacio se debe de plasmar bastante información. Aunque siempre se puede aprender más y más y más...
Vamos acercando posiciones (también gracias a nuestras mutuamente inteligibles lenguas latinas).
Soy consciente que la divulgación de la geología lleva algunos años de retraso y que vamos mejorando poco a poco. Se tiene que ir superando el voluntarismo y "el yo lo puedo hacer todo" para profesionalizarnos más y llegar a una calidad óptima. Esto exige la colaboración de gente procedente de los ámbitos editorial y de las artes gráficas para que unas formas suficientes no desmerezcan un fondo notable y la nota media no pase de bien.
Gracias por abrir un debate que creo importante.
Publica un comentari a l'entrada