dimarts, 22 de juliol del 2008

Volcà d'Hostalric (Selva)

Com arribar-hi

El volcà d’Hostalric constitueix el turó sobre el qual s’assenta el castell, situat a l’extrem oest del casc antic d’aquesta població selvatana; molt ben comunicada (ja en època romana), i s’hi pot arribar per la C-35 (km 70), l’AP-7 0 en tren. Anant per l’AP-7 de Girona a Barcelona (o viceversa) destaca enmig de la plana del Tordera el volcà d’Hostalric, perfectament identificable pel castell que hi ha al seu cim. És allò que hi passes desenes de cops i no trobes una excusa per fer-hi una ullada. La meva va ser preparar-me una sortida de camp per mostrar el vulcanisme de la Selva. Per tota la zona sud de la comarca (especialment al voltant de Maçanet) i a la vall baixa del Tordera, afloren extensament restes de vulcanisme pliocè. El volcà d’Hostalric podria ser un banyó més com el de Puigsardina o el de Sant Corneli, si no fos per que s’aixeca bruscament uns 100 metres sobre la Tordera i fa el seu efecte. Tenint en compte que té uns dos milions d’anys, l’edifici originari deguera ser considerable.

Un anàlisi més detallat revela que malgrat la migradesa dels afloraments tenia una estructura complexa. Així, les columnates basàltiques de dalt del castell (com els de la foto) corresponen a la xemeneia, però altres materials massius corresponen a restes de colades. De materials piroclàstics se n’identifiquen de freatomagmàtics (dipòsits d’onada i bretxes) i dipòsits de colada. També hi ha un parell de filons semicirculars de basalt a mode de dics anulars.

Hostalric, gràcies al seu patrimoni històric (muralla, castell...) és una vila turística “de les de sempre”, d'aquelles a les que es va a passejar per fer gana, i seguidament, fotre's un bon àpat amb el porro a la mà (això és vida!); però no fa pas tants anys que el volcà està indicat com a tal i hi ha algun plafó. Ara fa algun temps que no m'hi passo (pot haver canviat), però recordo que la informació era poc substanciosa. Seria aconsellable que les indicacions tinguessin un doble nivell de lectura (per iniciats i per a no iniciats) i s’edités una bona guia com es mereix.