dilluns, 3 de març del 2008

Pedrera de Can Grau (Bages)

Com arribar-hi
La pedrera es troba a un centenar de metres a l'est de Can Grau. Es pot arribar per pista forestal des de Sant Vicenç de Castellet (C-1411 entre Terrassa i Manresa). El cert és que si no et saps el camí és complicat d'explicar. Aconsello que us ho mireu bé en un ortofoto.

Possiblement a alguns de vosaltres, us toca (la família és la família!) estiuejar en un lloc geològicament anodí. No tothom pot tenir una caseta a Cadaqués! Però si porteu la geologia a la sang, abans de morir d’avorriment segur que li traureu el suc al que hi hagi. El cas és que després d’uns quants anys de veure una petita pedrera abandonada en la llunyania, vaig pensar que ja tocava fer-li una visita. I si no he tornat és per que arribar-hi per pista és un galimaties i a peu és una matada ascendint de dret pel runam de la pedrera des de la Riera de Rellinars (que és el que vaig acabant fent). Però us asseguro que val molt i molt pena fer-li una ullada, doncs és un lloc de primera per observar estructures de càrrega i d’escapament (dish a dojo, pillows d’ordre mètric, load casts, pilars, slumps...), estructures de corrent (flute cast, crescent cast, bounce cast, prod cast, groove cast...), pistes d’invertebrats i restes vegetals limonititzades (alguna de força sencera).
Els materials que s’hi explotaven corresponen a gresos grisos de gra fi i groller, amb estratificació encreuada de baix angle i que pertanyen a les fàcies de front deltaic del ventall de Sant Llorenç del Munt. Actualment la pedrera s’utilitza per guardar-hi ruscs. O sigui que compte.

2 comentaris:

David Sanz ha dit...

Hola Isaac,

Conec el lloc. En cotxe s'hi pot arribar des de Sant Vicenç, sortint del poble en direcció a Can Padró. Abans d'arribar-hi cal desviar-se cap al Grauet, deixant a mà esquerra la descomunal pedrera de Casavica. Després, pel camí del Grau.

Jo hi entenc poc, però si t'agrada la geologia, les Muntanyes Russes de Sant Vicenç, darrera del turó de Castellet, són increíbles. Aquest article és meu: http://www.elbreny.com/breny261/poble261.htm#4

Si us plau, disculpa les imprecisions cinetífiques que hi pugui haver. Jo sóc filòleg.

David

Isaac Camps Gamundi ha dit...

David, moltes gràcies per la puntualització.

En futurs post aniré treient afloraments de la zona.