diumenge, 9 de març del 2008

Ribes Blaves (Baix LLobregat)

Com arribar-hi
Ribes Blaves es troba sobre el km 10,5 de la B-120 de Viladecavalls a Olesa, directament sobre el trencall que va a la urbanització homònima. Es pot accedir des de la C-58 o des de la C-16 Barcelona-Manresa i prendre la sortida en direcció Olesa. Des del pont d’aquesta mateixa carretera que creua sobre la Riera de Sant Jaume es pot tenir una visió de conjunt.
Ribes Blaves constitueix un dels millors afloraments de farina de falla a escala internacional, i és un indret molt visitat per estudiants i geòlegs estrangers. La fractura limita els materials paleozoics de la serralada Prelitoral amb els miocens de la depressió Prelitoral. La farina de falla assoleix fins una amplada de 100 m. Són materials gris-blavosos, molt incoherents, producte de la trituració de les fil·lites i pissarres paleozoiques, amb alguns clast de quars, i han patit un intens axaragallament, la qual cosa els confereix us aspecte singular.
Baixar al peu de l’aflorament val la pena, sobretot si us agrada la fotografia, però és jugar-se el coll. Si arribeu sencers també podeu tirar torrent de Sant Jaume amunt i si esteu al cas, a mà dreta, trobareu unes mineralitzacions de baritina.
Malgrat la seva importància, presenta un aspecte degradat (abocaments, la carretera que hi passa...) i no hi ha lloc per estacionar. Sovint s'han fet crides per tal de que l'indret rebi l'atenció que es mereix, però no hi ha manera...

3 comentaris:

Therfer ha dit...

Hi ha unes també anant cap a la colonia Sedó, en antics terrenys dels meus avis. Però també està mooolt deixat (abocaments, etc...) una pena! amb la de vegades que vaig jugar per allà de petit quan tot era més conservat! Fa temps que no vaig...

Anònim ha dit...

Felicito al propietari del blog per la qualitat del material i l'incentiu de donar la importància que mereix la geologia, com una ciència més. La seva pàgina és gran d'ajuda per a estudiants de geologia com jo.

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Gràcies,

em fa molt content aquest comentari. Totes les aportacions que feu seran ben rebudes.