dimecres, 13 de febrer del 2008

Jaciment de vertebrats del km 19 de la C-58 (Vallès Occidental)

Com arribar-hi
Sortint de Terrassa per la BP-1503, en direcció a Rubí, a l’alçada del km 23,5 cal tombar a mà esquerra cap el Park Vallès. Després de la primera rotonda us trobareu a la dreta l’aparcament del Decathlon.
Òbviament, per la pinta dels xavals de les fotos, ja han passat uns anys, però és que l’aflorament de la imatge ja no existeix i no tinc alternativa. El que quedi, està sota l’aparcament d’uns grans magatzems.
Corria l’any 85, i algú de la colla es va presentar amb una separata de l’Acta Geologica Hispanica que descrivia un jaciment de vertebrats vallesians... a 500 m de l’institut on anàvem! Concretament als talussos nord i sud de la C-58, als descampats suburbials de l’entorn i en terrals abandonats com els de la fotografia. I cap allà anàvem cada dimecres, a l’hora de l’EATP a veure que podiem trobar (a part d’algun quinqui i alguna xeringa). I alguna que altra cosa vàrem desenterrar (micromamífers, testudo, hipparion…). Fins i tot, en Jaume, el noi de l'esquerra, guanyà un premi CIRIT amb un treball sobre aquest jaciment.
Quan fas aquestes coses mai acabes de tenir la consciència tranquil·la i ho comentàrem als del Crusafont. No recordo gaire de com anà la cosa, però ells no donaren gaire importància a les nostres activitats, i anàrem fent. Total, al cap d’uns anys, a la zona s’hi aixecà un centre comercial, s’amplià el polígon de Can Parellada i es rebaixà el talud nord. A l’any 2006 es feu una sortida nova a l’alçada del talud sud. En definitiva, que s’han anat polint sens cap mirament un jaciment paleontològic catalogat. Serveixi doncs aquest post per denunciar el que és una constant en aquesta comarca: la destrucció silenciosa de molts jaciments de vertebrats en graveres i obres públiques. Fos una vila romana o un arbre centenar-hi, correm-hi tots!
Geològicament, tot aquest conjunt de jaciments es troben (o trobaven) enclavats en un petit turó miocè (Bloc de Terrassa) a mode d’illot enmig del quaternari del pla egarenc. Corresponen a sediments de les fàcies distals del ventall al·luvial de Matadepera i de les fàcies distals i mitjanes del ventall d'Olesa –Les Fonts.

6 comentaris:

Xavier Caballé ha dit...

Ostia... quins records la foto :)

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Salut Xavi,

és un plaer.

A més, crec que la foto la vas fer tu, doncs saria el que falta de la colla.

Una abraçada

Anònim ha dit...

voldria dir que fa uns mesos vaig descubrir un jaciment de vertebrats a la mateixa c-58 a la altura de terrassa concretament a la gravera de can poal . he preguntat i me han dit que ya esta catalogat pel institut crusafont pero tot i ser un jaciment lñes maquines continuan treballant es una llastima vaig veure dues tortugues groses senseres (1metro aprox) ala semana seguent les maquines les havien destrossades es una llastima!! .

Anònim ha dit...

La llei penalitza la destrucció de fòssils. Si s'està disposar a lluitar és una via factible.

Anònim ha dit...

Pero a qui tendrien que penalitzar ? al maquinista o a patrimoni que ya ho sap i no fan res?

Anònim ha dit...

Evidenment, a la companyia explotadora. Si té ganes d'implicar-s'hi jo em posaria en contacte amb Depana que estan ficats en un cas semblant al Baix Llobregat, i li donarant suport... però, això sí, s'haurà d'arremangar.