dilluns, 18 d’abril del 2016

Especial Sant Jordi: una biblioteca de guies geològiques

Els habitants de llars petites tenim el costum obligat d'esporgar la biblioteca cada any. Paulatinament han anat saltant els obsolets Meléndez i cia per deixar espai a la única cosa publicada de la que procuro que no en falti (a part dels còmics de Robert Crumb): les guies geològiques que tenen com a marc el nostre país.
Miro d'estar al dia, però òbviament no tinc totes els que s'han publicat. Ja m'agradaria tenir, per exemple, un exemplar la sorprenent Geologie a toute vapeur. Port-bou a Barcelone (del 1893!) o la mítica Geologia de la Plana de Vic, el primer llibre de l'editorial Eumo, o un dels escassos exemplars de El Patrimoni geològic de les terres gironines: 300 elements singulars. S'accepten donatius ni que sigui en format PDF.
També us he de dir que enguany també he descobert una eina nova, el Qgis, que crec que ha tingut el mateix efecte en mi que l'aigua de foc en els indis de les praderies. I així doncs per aquest Sant Jordi m'he posat l'exercici pràctic de mostrar quines guies tinc i quin territori abasten. El resultat és aquest:


Només he situat:

  • Les que posseeixo. Està clar que n'hi ha més i m'agradaria tenir més referències. Us animo a fer-me-les saber i l'any que ve farem la versió 2.0.
  • Les que tenen una voluntat didàctica, que poden més o menys populars o més especialitzades com ara Illustred field guide. The geology of Cap de Creus.
  • Les que s'han publicat en paper. No he posat els fantàstics itineraris de  Geocamp, per exemple.
  • Les que s'han publicat de forma més o menys ordinària. No hi caben les edicions de curt tiratge de les sortides de camp dels congressos o les que, per exemple, publiquen de manera artesanal (i molt digna) a Xaragall i altres butlletins.
  • Les que proposin de manera explícita un o més itineraris o punts concrets per visitar. Així per exemple, no he situat l'obra mestre de totes les guies que es fan i es desfan: Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou
  • Les que són exclusivament geològiques. No hi he posat les generalistes enacar que tinguin itineraris geològics.

Serveixi aquesta llista d'inspiració per si voleu fer un regalet aquest Sant Jordi.

1 comentari:

Alfred ha dit...

Aquest és l'enllaç on es pot trobar el llibre: Barcelona, Ciutat Vella i Poblenou, d'en Riba i Colombo.
https://books.google.es/books?id=9eKFCkpgn4AC&printsec=frontcover&hl=ca#v=onepage&q&f=false
Alfred