dissabte, 26 de febrer del 2011

Cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca (Garrotxa)

La vila de Castellfollit de la Roca s'assenta sobre un esperó basàltic de 500 m de longitud i 50 m d'alçada, tallat al nord per la riera del Turonell i sud pel Fluvià. S'hi arriba per la N-260, entre Besalú i Olot. Fins fa uns anys, la nacional passava pel mig del poble, però ara cal estar pendents d'agafar el trencall que hi porta.
La cinglera de Castellfollit és un del punts d'interès geològics més icònics del nostre país. Us proposo dos llocs d'observació. El primer és el clàssic, des del del qual estan fetes la majoria de fotos que surten les guies: el bar que hi ha al al km 45 de l'antiga N-260, trencall amb la GIV-5221 que va a Oix. La base del cingle està constituïda per uns 9 m de gresos i marges eocens amb unes graves fluvials discordants que corresponen a la terrassa prevolcànica del Fluvià/ Turonell. Després venen uns 40 m de materials volcànics, que observats de baix a dalt, són:
  • 5,5 m de basalts amb disjunció hexagonal grollera.
  • 3,5 m de basalts lenticulars.
  • 1 m de basalts amb disjunció hexagonal fina.
  • 0,2-1,5 m de piroclasts i paleosòls (es pot resseguir en el paisatge per estar molt colonitzat per la vegetació).
  • 5 m de basalts amb disjunció hexagonal.
  • 9 m de basalts amb disjunció hexagonal.
  • 7 m de basalts amb disjunció hexagonal.
  • 9 m basalts amb disjunció esferoïdal, molt alterats.
Els primers nivells de basalt, fins l'estrat de piroclasts, corresponen a una colada de lava de 217.000 anys provinent de l'altiplà de Batet i escolada per la vall del Fluvià. Els segons trams és 175.000 anys més jove (d'aquí els paleosòls) i provenen d'una colada escolada pel Turonell. Després, ambdós rius excavaren el basalt fins assolir l'antic nivell de base.
El segon lloc d'observació no permet veure tant bé els diferents nivells, però val la pena. Deixeu el cotxe a l'entrada del poble a neu pel carrer Nou i successius fins a l'església vella de Sant Salvador. A banda i banda dels carrer, ens alguns punts us podreu abocar a la cinglera, com a la plaça del Puig Castellet, i sobretot, la del campanar de l'església vella: la vista val molt i molt la pena.

1 comentari:

Enric ha dit...

tinc ganes de tornar-hi! tot i que no provenen de fenòmens geològics iguals, no puc evitar que em recordi Rupit..!