dimarts, 21 de setembre del 2010

Mina de petroli de Riutort (Berguedà)

Exactament al quilòmetre 4 de la B-402 de Bagà a la Pobla de Lillet, surt en direcció nord una pista engravada que condueix fins a la mina de petroli (uns 3 km). S'ha habilitat un aparcament i hi ha un centre d'interpretació.

La mina de petroli de Riutort ha passat de catau abandonat i lloc de visita per a connaisseurs, a estar perfectament acondicionada per la seva visita gràcies al projecte de la Ruta Minera. Celebrem al seva conservació i difusió.
A més a més, el nostre fetitxisme sovint fa que allò que és escàs esdevingui interessant; i no es pot dir que el petroli al nostre país abundi (malgrat les intenses campanyes que dugueren a terme algunes companyies als Pirineus i conques d'avantpaís associades, entre 1950 i 1985).
De fet, el que s'explotava pròpiament eren margues bituminoses de la Formació Armàncies (eocè), de les qual el petroli s'extreia per destil·lació, entre els anys 1905 i 1938. Tot i  així, en alguns punts, la pared de la mina “sua” petroli de maner apreciable.
No era la única explotació catalana, doncs se'n troben de documentades a indrets com Ponts de Molins i Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà), Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Gombrèn (Ripollès), Falgars, Bagà i la Pobla de Lillet (Berguedà). I no descartaria que en temps de penúries no explotessin també les pissarres silurianes de llocs com el Bosc de Poblet (si algú en sap alguna cosa li agrairé...).
El rendiment d'aquesta mina era realment magre: uns 70 L de petroli per tona de roca, un resulta molt pobre que no compensava la seva explotació en els nous temps industrials.

1 comentari:

Astu ha dit...

Llorenç Tomàs (1919-1920), citant a Puig (1895) com a font principal d'informació, diu que prop de Margalef (Tarragona) existia anys endarrere, una cova, anomenada "Cova de l'Oli", també coneguda a la zona com la " c. del Betum" i la "c. del Petroli".
No sé si era una cavitat natural o artificial i tampoc si encara existeix, en l'actualitat.
Es diu que de les parets i del sostre d'aquesta cova rajava una substància untuosa de color negrenc, olor forta i molt caracteristica que la gent del país deia que era petroli. També informa que l'havien fet servir per a fer llum.

Isaac, què en sabs alguna cosa de l'origen del petroli d'aquesta cova?

Biblio:

Puig, (1895), Boletín de la Comisión del Mapa Geológico de España, XXII, 309 Madrid.

Tomàs,LL. (1919-1920) "Els mineral de Catalunya", Treballs de l'Institució Catalana d'Història Natural. Barcelona (199/327)