diumenge, 18 d’abril del 2010

El pliocè marí del torrent de Benet (Baix Llobregat)

Article i fotografia cortesia d'Eric Baulenas 
El jaciment està situat a la població de Molins de Rei, concretament al barri de l’Àngel, i delimitat pels carrers Pep Ventura, del Llobregat i de la Mancomunitat. Aquest indret ha rebut diversos noms al llarg de la història, com per exemple, terral del Juventeny, el torrent de la Mariona o el jaciment del Tarc. 
La zona està formada per terrenys argilosos de color gris i groguenc, amb escassa vegetació, que es prolonguen des de dalt del turó per on passa el torrent de Benet, fins al carrer de la Mancomunitat (paral·lel a la via de tren). Les argiles grises proporcionen nombroses restes fòssils, principalment mol·luscs, però tambè s’han trobat restes de vertebrats marins i nombroses restes vegetals. A les argiles grogues afloren escassos mol·luscs, restes vegetals i pistes deixades pels organismes al substrat submarí.
Podem distingir dues zones, sent la zona 1 la de més interès paleontològic degut a la quantitat i varietat de fòssils trobada, i la zona 2 la de menys interès paleontològic.
La zona 1 està caracteritzada per les argiles grises i es situa a  la part més elevada del jaciment, limitant amb el Parc Natural de Collserola. Està separada de la zona 2 per una sèrie estrets i profunds xaragalls. La zona 2 està formada per argiles grogues i es situa a la part més propera al carrer de la Mancomunitat, paral·lel a la via de tren. La base sobre la que jeuen les argiles està constituïda per pissarres i calcàries del Paleozoic, pròpies de la Serra de Collserola.

Actualment la integritat de l'indret perilla a causa dels plans urbanístics de Molins de Rei i em consta que Depana s'ha mogut per mirar de que es preservi el màxim que es pugui.
Per últim recordar-vos que endur-se fòssils és il·legal. Mireu, feu fotos però no expolieu res.

2 comentaris:

Macro ha dit...

No deja de ser irónico que sea ilegal recoger un fósil, pero no edificar encima un polígono industrial.

Un Blog interesante, y seguramente minoritario.

Anònim ha dit...

Sí, és terriblement irònic. Ara bé, també trobo que qualificar d'expoli l'agafar alguna Turritella, Anadara, Amussium o Aphorrais és fer-ne de debó un gra massa...