diumenge, 30 d’agost del 2009

Lignits de Fontcoberta (Baix Camp)

Com arribar-hi
Els lignits afloren al peu d’un angle de les restes de la muralla de l’antiga vila medieval dels Arcs, i en dues cates arqueològiques més uns metres cap a l’oest. El jaciment es troba en una petita falca del terme de Vinyols i els Arcs dins del de Cambrils, a l’encreuament dels camins de Sant Joan i Vilafortuny O de la Creu (l’antiga Via Augusta). S’està duent una excavació d’urgència, doncs aquest sector aviat serà engolit pel totxo. Si ho voleu veure, afanyeu-vos!Sempre que vaig a Cambrils no pot faltar una trobada amb el bon amic Manel i la seva companya Anna. En Manel, a part de físic, és un bon coneixedor de la història local i sempre em porta a veure coses interessants. Al matí vàrem estar a Escornalbou (ja us en faré un post), i al vespre em va portar a veure un jaciment arqueològic que feia poc s’havia descobert “gràcies” a una nova urbanització que es vol perpetrar al terme de Vinyols i els Arcs tocant el de Cambrils (partida de Fontcoberta). El que s’ha descobert (tot i que hi havia alguns indicis) és l’antiga vila medieval dels Arcs, que quedà abandonada entre els segles XIV i XV. Els arqueòlegs havien obert algunes cates força fondes on sota els nivells antròpics i quaternaris (0,5-2 m de potència) afloraven uns nivells, que sense més informació jo atribuiria a pliocè. Bàsicament consisteixen en unes argiles grises molt fines, amb alguna branqueta carbonitzada, a la base, seguits per un paquet de lignits de fins a 1 m de potència, i al sostre, unes argiles arenoses amb abundant fauna de gastròpodes d’aigua dolça. Evidentment, es tracten d’unes fàcies lacustres que des d’un put de vista paleontològic em varen semblar potencialment molt fructíferes. De totes aquestes fàcies, la que em va sorprendre més és el potent i compacte nivell de lignits, doncs no he trobat referències a aquests materials en l’àrea del Baix Camp. A veure si algun lector em pot confirmar si es tracta d’un jaciment inèdit. I a veure si un geòleg de la zona s’anima a fer-hi una ullada abans que quedi submergit pel totxo famolenc i m'explica alguna cosa.

2 comentaris:

Manel ha dit...

Excel·lent post, Isaac. Qui ho havia de dir que en una plana monòtonament sedimentària al costat del mar havies de trobar una cosa geològicament interessant! Des de Cambrils, molts amics a qui els ho he enviat, han respost que els havia interessat molt i et feliciten. Un d'ells em posava aquestes preguntes: "Podria ser degut a una deposició contemporània a les restes? Un fossat amb aigua?"
Espero que algú tingui prou temps per fer-ne un petit estudi o anàlisi i explicar-nos-ho.
Salut

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Manel,

no són restes modernes donada la seva potència, la seva posició estratigràfica i la seva textura compacta i consolidada. En aquest cas, donat que això despareixerà en breu, no esatria de més a veure que se'n pot salvar. No vaig agafar mostres. A veure si elgú n'agafa...