dijous, 8 de gener del 2009

Torrent Salat d'Avinyó (Bages)

Com arribar-hi
Anant per l'eix transversal (C-25), cal agafar la sortida Avinyó-Sta. Maria d'Horta i prendre la B-431 cap a Avinyó. Passaràs per davant de la gran masia de l'Abadal, i poc després, just creuat el pont sobre la riera Gabarresa, a mà esquerra trobaràs una pista forestal on estacionar el vehicle. Cal seguir la pista vorejant la riera Gabarresa, i després el camp conreat del pla de les Salses. El camí porta fins la confluència del torrent Salat d'Avinyó amb l'esmentada riera, punt on, uns metres més amunt trobaràs uns tolls colonitzats per algues taronges.
En l’Investigación y Ciencia del darrer setembre em va sorprendre un article a doble pàgina amb l’efectista títol Paisaje submarino en un pinar mediterráneo. Desconeixia l’indret, relativament proper a casa, i la veritat és que l’article va despertar la meva curiositat. Vaig trobat informació suplementària a l'interessant web Monsalat, dedicada a la problemàtica de la salinització al Bages. Així que vaig engrescar el bon amic Juan (un biòleg va de de portar a aquests llocs), i cap allà vàrem fer-hi cap.
El torrent Salat d’Avinyó neix a prop de Fucimanya, i en el seu tram final, poc abans de desembocar a la riera Gabarresa hi ha un surgència d’aigua que brolla del terra (es pot apreciar clarament en alguns punts). Aquesta aigua està tebiona al tacte i té una concentració de clorur de sodi similar a l’aigua marina, una alta concentració de ferro i altres metall i una molt baixa concentració d’oxigen. És una sorgència natural que no està relacionada amb els runams miners de la comarca.
Aquesta anomalia geoquímica propicia un jardí ataronjat de bacteris ferro reductors del gènere Gallionella, similars a alguns que es troben en els fons oceànics; però també abunden microoganismes fotosintètics com Rhizoclonium, diatomees i cianobacteris diversos.
Un lloc interessant i poc conegut que cal preservar per la seva fragilitat i el seu interès científic i paisatgístic.