diumenge, 25 d’agost del 2019

Ribes Blaves, el millor aflorament de farina de falla d'Europa (Baix Llobregat)

Al límit de la Serralada Prelitoral i la fossa del Vallès, entre la Colònia Sedó (Esparreguera) i Matadepera, aflora de forma discontínua una franja de farina de falla de característiques úniques, tal vegada el millor exemple a Europa. Aquesta franja la travessen alguns torrents, però és el de Sant Jaume, partió dels termes de Viladecavalls i Olesa de Montserrat, el que genera el millor tall, sens dubte, al paratge de Ribes Blaves.
Una de les primeres entrades d'aquest blog ja la vaig dedicar a Ribes Blaves, un espai de referència global, catalogat en els EIGC, però que per desgràcia patia alguns problemes.
  • Al conformar una barrancada agrest, molts pòtols incívics aprofitaven (i per desgràcia no crec que deixin de fer-ho ) per llençar-hi deixalles: runa, mobles, grans electrodomèstics, bicicletes, motos... fins hi tot, de xaval, hi vaig veure un cotxe estimbat i ben rovellat.
  • No es podia estacionar sense perill, ni allí mateix ni més o menys a la vora.... I encara que deixessis el vehicle lluny i després anessis a peu, la carretera és transitada, estreta i plena de revolts.
  • Per últim, el vial d'accés a l'urbanització Ribes Blaves passava pel caire de l'aflorament, i com aquest s'erosiona i recula com la mantega, el vial quedava fent voladís molt perillosament.
De fet, això darrer (i la sensibilitat vers aquest patrimoni per part de l'actual govern d'Olesa de Montserrat) ha estat l'oportunitat per arribar a la solució actual. L'accés a la urbanització s'havia d'enretirar uns metres del caire i s'ha aprofitat el tram de vial abandonat com aparcament i mirador. També s'hi han instal·lat un parell de plafons explicatius.
De rebot, el rebaix en el talús de la carretera, a ponent de l'accés, ha deixat a la vista un molt interessant aflorament amb estructures neotectòniques que enriqueix la qualitat científica de l'indret.
Així doncs, tant si no hi heu estat mai, com si fa anys que no hi heu anat i ara el voleu gaudir en condicions, és un visita súper recomanable. En un futur es mereixerà una trobada GeoloSketcher segur!
Aquí teniu algunes imatges:
El lloc és molt popular no sols pel seu interès tectònic, sinó també geomorfològic i paisatgístic, doncs la farina de falla es una roca molt blana profundament aixaragallada.
La farina de falla (F), d'edad paleocena, està coberta per un pediment quaternari (Q). Les reformes han deixat a la vista un contacte molt net. A les fotos següents teniu un detall.

Aquest nou aflorament és molt interessant: estructures contractives de la farina de falla sobre el quaternari. Neotectónica de la bona. He marcat una falla inversa sense entrar en gaire detalls, doncs fins hi tot sembla que dins la farina s'han incorporat llentions quaternaris. En tot cas crec que fora bo documentar-lo, doncs aquest tipus d'aflorament en roques toves són bastant efímers: entre l'erosió, el creixement de la vegetació, la brutícia i ves a saber si mai s'ha de fer algun tipis d'obra de consolidació...
S'han instal·lat un parell de plafons explicatius. Com sempre aquesta es la part en que el 90% de les intervencions fluixegen. El contingut és correcte però pels que saben de geologia és bastant banal, i pels que no en saben, bastant abstracte. Quina és la solució (en general, no sols en el cas de Ribes Blaves)? Estaria bé treballar amb geòlegs que tinguessin experiència creant continguts didàctics. Jo en conec un que ho fa bé de preu... ;-).