dimarts, 9 de setembre del 2008

Panoràmica des del mirador del dipòsit d’aigua d’Ullastrell -340 msm- (Vallès Occidental)

Com arribar-hi
Ullastrell està situat al quilòmetre 3 de la carretera BV-1203 de Terrassa a Santa Maria de Vilalva. El dipòsit d’aigua està situat al centre del poble, darrera l’església, i tenint de referència el sempre visible campanar, el lloc no té pèrdua.
Ullastrell ha estat el darrer poble del Vallès Occidental que ha conservat el seu caràcter agrícola, tot i alguna urbanització que hi han perpetrat. Situat sobre un carener de la modesta serralada Transversal Vallesana, el dipòsit d’aigua de la vila està condicionat (més o menys) com a mirador. No ofereix una vista de postal (i menys ara que hi estan fent el 4t cinturó) però des d’un punt de vista geològic és força interessant. Així, al sud es pot observar la serralada Prelitoral, del Garraf a la serra de Marina; al nord, la conca de l’Ebre amb Montserrat, Sant salvador de les Espases, can Torrella, l’Obac i Sant Llorenç; la serralada Prelitoral amb la serra del Bruc, la Creu de Saba, Puig Ventós, la Pineda i les Pedritxes; i entre ambdues, la depressió de l’Alt Penedès i el Vallès Occidental, de les que destaca la pròpia serralada Transversal Vallessana i el ventall al·luvial de la Riera de les Arenes, sobre la qual està situat Terrassa. Dins la serralada Transversal val la pena fixar-se els fronts de les graveres abandonades i actives que exploten els materials miocens, com la de Can Cabassa i l’enorme cicatriu del pla de la Llebre, on alegrement molts fòssils de vertebrats són destruïts.

3 comentaris:

ignasi cebrian ha dit...

Hola Isaac,

El que et demano no te gaire a veure amb l'entrada del bloc. Sé que hi ha un llistat d'espais d'interès geològic a Catalunya. Alguns tenen grau de protecció per ser dins dels PEIN?

Una altre pregunta que et faig: hi ha algun tipus de normativa que protegeixi el patrimoni geològic. Amb això vull dir espais i zones on hi ha fòssils que la gent pot recollir amb tota mena de tranquil·litat. Bé, fins aviat i gràcies.

Therfer ha dit...

Dius "l’enorme cicatriu del pla de la Llebre, on alegrement molts fòssils de vertebrats són destruïts." ja m'explicaràs on que tinc el meu germà burxant-me per anar a per fòssils!
cuida't

Therfer ha dit...

http://www.madrimasd.org/informacionidi/noticias/noticia.asp?id=36433&tipo=g

interessant link amb una història sobre els cristalls...