dilluns, 28 de gener del 2008

Lignits de Can Cabassa (Vallès Occidental)

Com arribar-hi
Anant de Terrassa a Viladecavalls per la B-120, just al costat de la depuradora, surt a mà esquerra una pista que porta fins a Can Cabassa. Aquesta masia es dedica al compostatge i és fàcil d’identificar per de les oloroses piles de compost situades a mà esquerra de l’aflorament de la imatge.
La particularitat d’aquest aflorament és que és l’únic jaciment conegut de lignit del Vallès Occidental. Fixeu-vos en el cim de la cinglera d’aquesta antiga extracció d’àrids (si voleu tocar-los remeneu pedra on la cinglera talla la pista per on heu vingut) on hi ha un nivell més bigarrat. Correspon a un llentió de sediments lacustres i palustres de com a màxim 7 m, dins de les fàcies distals del ventall al·luvial del sistema d’Olesa-les Fonts (Aragonià inferior – Vallesià). Aquest llentió està format per lutites grises, gresos massius i unes curioses calcàries gris blanquinoses molt poroses i lleugeres. Les lutites contenen abundants restes vegetals i poden arribar a formar capetes de lignit. De fet, els lignits de la cinglera són poca cosa i tenen més potència (entre 0,25-0,5 m) uns lignits que trobareu als tallats del torrent de Gaià, uns centenars de metres riera avall del punt on la pista talla el torrent, però són inaccessibles sense material d’escalada.
Malgrat la seva migradesa foren explotats a cavall dels anys 40 i 50, mitjançant unes mines en galeria avui cegades.

Confesso que aquesta foto te 3 o 4 anys i que no sé com està la cosa: el quant cinturó passarà per Can Cabassa. Casu’m!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats pel bloc!
L'hem inclòs al llistat de links que a la web del Col·legi de Geòlegs de Catalunya tenim destinada pels "Professionals catalans de la geologia dins la xarxa".
Esperem que tinguis molt èxit

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Això m'esperonarà a fer-ho millor i mantenir la constància.

Moltes gràcies

Luis Alvarez ha dit...

A la riera de Gaià també hi ha un aflorament

Luis Alvarez ha dit...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4941992989221902&id=100002337502570