dilluns, 11 de juny del 2012

Runams del Parc Güell (Barcelonès)

Alguns lector m’heu preguntat si els continguts d’aquest blocs contemplaven algun tipus de treball sistemàtic. Altres penseu que vaig sobrat de temps i em dedico a anar aquí i allà a visitar coses xules. Ja m’agradaria! Estaria molt bé, però la majoria de vegades, aquest blog és nodreix del que em trobo sense proposar-m’ho. Els que sou d’esperit naturalista sabeu que si mireu el món amb ulls de nen sempre hi ha quelcom interessant per veure i explicar, fins hi tot a ciutat.
I així va ser com un pícnic familiar al Parc Güell amb els meus amics Jordi i Teresa & descendència es va convertir en una troballa inesperada. Fugint de la brutal aglomeració turística agafarem un camí que surt a ponent de la plaça del trencadís, cap un bosquet. Allà on semblava ombrejat i net vàrem plantar-nos amb els entrepans. I així va ser quan vaig adonar-me de que es terra estava constituït per un pedruscall de cairells de calcàries devonianes, on abundaven també els d’oligist, limonita i goethita. 
Aspecte superficial del runam
Un parell de cairells d'oligist i goethita parcialment limonititzats (a sota he posat d'escala l'últim exemplar de Perspectiva Escolar que va de didàctica de la geologia).
Una volta per entorns em va confirmar el semblava: estàvem damunt del runam d’una antiga mina de ferro. Per desgràcia la única càmera que duia era la del mòbil i el testimoni gràfic no és gaire bo. Però aquí està.
Acabava de fer les explicacions pertinents quan un noi jove amb un sarró i un quadern de camp es posà a fer fotos. Se’ns dubte un estudiant de geologia!

Aquesta falsa disposició en grezes litees dels còdols denota el seu origen antròpic. ja es veu que un sòl normal no és.
Bloc de dimensions quasi mètriques aprofitat en la construcció del camí.
 He estat cercant més informació al respecte i pròpiament no he trobat cap peiper que en parli. Ni tant sols està mencionat al Minerals de Catalunya, del Mata-Perelló. Si que trobareu algunes teories sobre si les tres grans creus de pedra que coronen el turó s’edificaren sobre una mina de ferro (per la posició, seria plausible) i oculten una cambra. Però del cert, res.
Posició i extensió aproximada del runam.

1 comentari:

geojuanjo ha dit...

Isaac así me gusta con el radar siempre on y con ganas de compartir.
Un saludo
juanjo