dijous, 13 de maig del 2010

Nivell de mass flow al Turó Roig (Vallès Occidental)

Prop del km 10 de la B-122 de Terrassa a Castellbell i el Vilar es troba Casanova de l’Obac, una antiga masia convertida en centre d’interpretació del parc natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac . Darrera la casa, a ponent del restaurant la, Pastora surt un camí encimentat que porta en uns 15 min fins la Casa Vella de l’Obac. Des d’aquí, seguint les indicacions cap a la font la  Portella arribareu en uns 20 min més al Turó Roig.
 
El primers estudiosos de Sant Llorenç del Munt descrigueren els seus conglomerats massius com una successió monòtona poc diferenciada. No va ser fins els treballs de finals de la dècada de 1970, que Anadón, Colombo i altres començaren a distingir diferents fàcies. Finalment, l’arribada a Catalunya de les teories d’anàlisi seqüencial enfocaren les tesis doctorals de l’Eudald Maestro (1987) i d’en López-Blanco (1996), que van treure molt de suc a aquest fantàstic ventall al·luvial eocè. Aquest darrer autor té una extensa bibliografia sobre Sant Llorenç que he anat recopilant amb gran interès, tot i que he perdut la pista d’aquest darrers tres anys i m’agradaria saber si hi ha res de nou.
La moderna cartografia de l’IGC ha posat sobre el paper molts dels nivells descrits pels autors anteriors. Així, per exemple, a l’oest de la Serra de l’Obac, intercalat concordantment entre els conglomerats típics de la Formació Sant Llorenç del Munt (Bartonià) aflora un nivell subhoritzontal d’uns 3 km d’extensió i d'entre 1 i 20 m de potència constituït per lutites vermelles amb blocs heteromètrics de fins a 1,5 m. Per portar un pedrot d’aquestes dimensions es necessita molta fúria! Es tracta d’un dipòsit de transport en massa (mass flow o debris flow) de llibre. Com he dit, aflora al llarg d’alguns quilòmetres, però  en aquest petit monòlit, el Turó Roig, hi ha el valor geomorfològic afegit i unes excel·lents vistes de la vessant oest de la serra de l’Obac. A quatre passes hi ha la font de la Portella, un indret molt frescal on és habitual la presència de salamandres.

1 comentari:

Jordi ha dit...

m'ha encantat trobar-te, estava cercant debris flow... i m'ha sortit aquest turó tan ferm, com bé dius, valor afegit geomorfològic. M'encanta com escrius

salut i roques

Jordi