dimarts, 13 d’octubre del 2009

Jaciment paleontològic de Blasi (Ribagorça)

Com arribar-hi
Areny és un bonic poble de la Franja que es troba prop de la N-230, entre el Pont de  Muntanyana i el Pont de Suert. Per arribar al jaciment de Blasi podeu sortir des del museu dels dinosaures d’Areny, al centre de la població i anar seguint les indicacions. El recorregut total a peu és d’una hora llarga. El primer tram va per una pista paral·lela al torrent d’Areny i el segon transita per un corriol pedregós que es va enfilant fins al coll de Blasi.


A la zona d’Areny afloren materials garumnians que a l’est de la Noguera Ribagorçana han proporcionat abundants restes fòssils de dinosaures i altres faunes finicretàciques. No fou però fins l’any 1997 en que es trobaren les primeres restes en aquesta comarca, a la dura arenisca d'Areny, de la mà de Lluís Ardèvol, que estava realitzant la cartografia de la zona. L’any 2002 es realitzà la primera campanya d’excavació com calia, i la darrera tingué lloc el 2007, i segons sembla, de moment no n’hi cap més de prevista. Encara és possible observar algun os força gran no extret que prego que us abstingueu d’intentar arrencar.
El resultat de les excavacions ha estat més de 300 restes de dinosaures, la majoria d’hadrosaures, en que destaca un conjunt de vertebres caudals en connexió anatòmica; i una nova espècie, l'Arenysaurus ardevoli. També s’han extret restes d’osteïctis, amfibis, tortugues i cocodrils. Algunes d'aquestes restes les podeu veure al museu paleontològic local. Un museu molt senzill, didàctic, rigorós i simpàtic pensat per a les persones que no dominen la matèria. En definitiva, el que ha de ser un museu amb vocació divulgativa.
Actualment el jaciment està habilitat per la visita, amb una sèrie de reproduccions insitu dels materials extrets, escales, baranes i plafons informatius (cal dir que no estan gaire ben editats, però d’això en parlarem en un proper article).
Per cert, si cerqueu un bon allotjament us recomano anar a Casa Domenc. A part de tenir totes les comoditats exigibles (fins hi tot wifi), un preu ajustat i un bon tracte... al seu saló social trobareu la subscripció al Quercus!