dimecres, 22 d’abril del 2009

Moviment de vessant a Montserrat del 28/12/08 (Bages)


Com arribar-hi
La imatge està presa des d’un petit turó sense nom que hi ha sobre Viladoms de Baix, un alberg que es troba al quilòmetre 5 de la BV-1212 de Vacarisses a Castellbell i el Vilar.

El 28/12/08 es va originar a la zona dels Degotalls, unes desenes de metres metres més amunt de l’entrada de l’aparcament del monestir de Montserrat, un moviment de vessant que va desplaçar unes 2.000 tones de roca i terra.
Aquest fenomen va tenir un efecte secundari per l’autor d’aquest blog, que és que el proper dimecres 29 d’abril, el programa Quequicom del Canal 33 emetrà el reportatge Montserrat s’enfonsa? amb la seva participació. Sigueu benevolents.
Analitzant la imatge, interpreto que l’esdeveniment s’inicià amb una caiguda de blocs (es calcula que uns 800 metres cúbics) propicida per una diàclasi i afavorida per les quantioses pluges dels darrers dies. Aquest blocs impactaren sobre la vessant i desencadenaren una allau rocosa que es canalizà pel torrent del Collcabiró fins a Monistrol. En aquest vídeo de TV3 podeu veure com es produí.
Tot i que els mitjants parlaren indistintament d’esllavissada i lliscacament, en puritat, a mi em sembla que no són ni una cosa ni una altra.
Aquest tipus de moviments a Montserrat són constants, i en els últims 20 anys (més o menys), he anat veien com en la vessant del Llobregat apareixien, dit així de memòria unes 6 o 8 ferides que poc a poc la vegetació anava cicatritzant. Animo a que us mireu el navegador de l’icc i intenteu detectar-les.