Un cràter de 650 m de diàmetre amagat a la vista de tots
Eren coneguts de fa molts anys els petits afloraments de materials volcànics a l'entorn de Caldes de Malavella, com a mínim des de l'any 1882, gràcies en Lluís Maria Vidal. Alguns semblaven no tenir gaire context, com els piroclasts del talús de la via del tren. També el mateix Lluís María Vidal havia observat dipòsits lacustres; i molt més tard, l'any 1951, en Llopis Lladó hi va trobar restes de fauna de grans vertebrats. Faltava lligar tot això. I això ho lliga l'any 1999 la geòloga Montserrat Vehí quan conclou que al seu poble s'amaga un maar i publica Un edifici volcànic inèdit a Caldes de Malavella (la Selva, Girona). La pròpia Montserrat, en el decurs dels treball de camp, va trobar restes fòssils que van motivar als investigadors del IPHES Gerard Campeny i Bruno Gómez a iniciar una recerca que ens ha portat al que avui és un dels millors lagerstätte pliocens d'Europa i un bon exemple de socialització de la geologia.
Però anem a pams. L'any 2003, Montserrat Vehí et al publiquen dins al col·lecció Dialogant amb les pedres (UdG) Itinerari Geològic per Caldes de Malavella, guia que em motiva a treure-hi el cap i a conduir un parell de sortides guiades. Però aleshores encara no s'hi excava. Per això em vaig posar més content que un teenager amb un iphone nou, quan un dels geòlegs que participen en la recerca, en Pablo Rodríguez-Salgado (@PLowstand) en va convidar a visitar les excavacions aquest octubre. I encara més si podia saludar un vell company de llicenciatura, l'Oriol Oms, un dels geòlegs principals implicats en la investigació.
Anem a talls
La recerca paleontològica i arqueològica s'engegà sota el paraigües d'un projecte més ampli anomenat "Estudi de dipòsits plioquaternaris de la comarca de la Selva i la vall mitjana del Ter". En aquest estudi s'han localitzat molts assentaments paleolítics; el problema és que són superficials i no hi ha context estratigràfic i en canvi, un cràter colmatat de sediments lacustres d'uns 3 Ma era molt prometedor. I així, el 2003 comença una recerca multidisciplinària geològica, paleontològica i arqueològica en la que intervé gent del IPHES, l'ICREA, l'UAB, etc. que ha donat resultats excel·lents.
Un jaciment d'aquestes dimensions no es pot excavar de cop i el que s'ha fet es dividir-lo en sectors que, per una gestió més pràctica, coincideixen amb els límits de les finques dels pagesos. Els pagesos reben una compensació per tenir una part del terreny en guaret i la veritat és que tots s'hi han posat bé, fins hi tot amb algun s'ha fet bona i peculiar amistat. No oblidem que la majoria del terreny paleontològicament fèrtil són conreus.
A cada campanya, quan comença el bon temps, es selecciona un rectangle d'uns 400 m quadrats (uns cops més, altres menys) en funció de sondejos mecànics i geofísics previs. Primer una màquina retira el primer nivell llaurat, estèril i remogut, i tot seguit s'inicia una excavació manual en base a una quadrícula cartesiana xyz d'1 m. Les capes es van "desmuntant" una per una, i quan la campanya acaba, es torna a omplir amb la terra retirada i es pot tornar a cultivar. Podeu seguir el dia a dia de les campanyes al seu twitter.
Catàstrofe!
La qualitat de lagerstätte d'aquest jaciment es deu al fet de que s'han trobar esquelets sencers i en connexió anatòmica. Ja la campanya de 2004 es va trobar un bòvid (Alephis tigneresi) al que han seguit altres mamífers com rinoceronts (Stephanorhinus sp o potser Lartetotherium sp) i tapirs (segurament Tapirus arvernensis). Pel que fa a la resta de vertebrats sencers i en posició de vida destaquen la tortuga d'aigua Mauremys leprosa, peixos ciprínids (cf. Leciscus), granotes i tritons. I del rentat dels sediments, restes de rosegadors i altres micromamífers.
Mòmia de Alephis tigneresi al laboratori en procés de restauració. |
Mòmia de Mauremys leprosa. |
Restes d'un peix in situ. |
- El component majoritari son lutites clares amb una laminació mil·limètrica formades per decantació d'aigües tèrboles; constituïdes per minerals del grup de les argiles i diatomees contenen nombroses marques de restes de fulles. Una característica curiosa d'aquestes lutites que quan són seques, són extraordinàriament clares, poroses i lleugeres.
- S'hi alternen capes de sorra molt fina procedents de l'aixaragallament dels marges del crater (no oblidem que es tracta d'una conca endorreica).
- I el tercer components són slumps i turbidites producte de la remobilització dels propis sediments lacustres.
Les capes més clares corresponen a les lutites i les línies més fosques, centimètriques, a la sorra.
El nivell caòtic i ondulat de la zona mitja de la imatge correspon a un slump. |
Es treballa sobre el sostre dels estrats, capa a capa com en una Comtessa. |
A la part central inferior de la foto s'observa un petit salt de falla que es pot seguir en superfície fins la lona que hi ha en segon terme. A la dreta de la fractura hi ha un nivell silificat. |
Una altra visó de la fractura. |
Noti's la mascareta a terra, signe dels nostres temps. |
Model del maar del Camp dels Ninots. |
1 comentari:
Una entrada superinteressant en la que tot està descrit d'una manera molt clara i amena. Me quedat amb ganes de poder anar a visitar el jaciment i el museu.
Publica un comentari a l'entrada