dijous, 10 de novembre del 2016

Potser ets un GeoloSketcher i no ho saps: apunta't a dibuixar la geologia!

T’agrada la geologia o la natura en general? T’agrada dibuixar? Les columnes de la teves llibretes de camp les podria signar Escher? Els teus esquemes de paisatge són pur Leonardo? Dibuixes uns cranis de smilodon que són pura fantasia gòtica? De geologia no en saps, però et vindria de gust passar un matí dibuixant a l'aire lliure en companyia i des d’una nova perspectiva, fer uns riures, i en acabar, una birreta?
Volcà de Lemptegy (Vicent Desplanche)
Doncs ets un GeoloSketcher en potència i no ho saps. De fet no ho sap ningú: si ho googleges no surt enlloc. M’ho he empescat a imatge i semblança dels UrbanSketchers, una moguda en el qual hi participo i que penso que podríem extrapolar al nostre món. Us explico la cosa i a veure què us sembla la idea. Atenció, que primer us faig cinc cèntims.

Lo de viatjar amb una llibreta i anar fent croquis i dibuixos del que et vas trobant ha existint sempre, però l’any 2007 i a partir d’una idea escampada a la xarxa va néixer UrbanSketchers (USk) com a comunitat global de dibuixants, tant professionals com aficionats, que fomenta la pràctica del dibuix urbà in situ. Hi ha un manifest de vuit punts que marca unes pautes i una “etiqueta” i el dibuixants comparteixen els seus treballs a Internet mitjançant blocs i xarxes socials. Actualment hi ha centeners de ciutats a tot el món amb el seu grup local.

A Terrassa som un grup es que troba quinzenalment. No hi ha quotes, ni compromisos, ni competició, ni mestretites. Quedem convocats en un punt interessant de la ciutat gent de totes les edats; hi ha qui en sap més i n’hi ha que menys; amb una tècnica o una altra, tant fa. Passem el matí dibuixant pel plaer de fer-ho; fem unes fotos del resultat per penjar a la xarxa i acabem la jornada amb un cafè per comentar la jugada. Us asseguro que l’ambient que es crea es molt càlid i enriquidor. També us diré que no sóc l’únic geòleg ;-). D’aquí surt el cuquet.

Doncs si hi ha alguna cosa que fem els geòlegs "et al" és voltar pel món i dibuixar. Hi ha llibretes de camp que són autèntiques meravelles. Perquè no trobar-nos de tant en tant seguint un model semblant al USk? Seria profitós per al nostre gaudi personal i com a eina de divulgació de la geologia.
Mont Blanc (Vicent Desplanches)
 Doncs per començar faig una crida que la plantejo en 4 fases. Comencem amb un plantejament humil i depèn de com vagi, anem superant fases; i si no es deixa en un punt còmode...

PRIMERA FASE
Si algú dels que llegeix això ho troba interessant, que es posi en contacte amb mi en un missatge privat. Si som un mínim de 5 persones mirem de quedar entre nosaltres en una zona pintoresca d’interès geològic i accessible per a la majoria d'aquests grup pioner. Per donar-nos temps de rumiar-ho podríem quedar un matí de diumenge a finals de gener o principis de febrer.

SEGONA FASE
Si es supera al fase 1 obrim la convocatòria pública de la primera GeoSketchcrawl, sense límit de participants. Faig un petit flier i entre tots ho escampem per la xarxa i endavant les atxes.

TERCERA FASE
Si la primera trobada funciona farem dues coses:
  • Quedar per la següent trobada (mínim quadrimestral).
  • Obrir un blog/facebook/flirck per donar a conèixer el què fem (penjar els dibuixos, les fotos de les trobades, dels espais que dibuixem, les convocatòries…).

QUARTA FASE
Si aquestes trobades es consoliden, el que farem serà propagar aquesta idea pel món convidant a al gent per que formi el seu grup local/regional de GeoloSketchers, obri un espai a al xarxa, etc.

A dibuixar!


ADDENDA
Ha de quedar clar de que no es vol crear una associació formal, almenys de moment, sinó un moviment espontani i global aixoplugat sota un mateix nom i una mateixa imatge que la identifiqui. L'absència d’un estatuts, però no implica que tot valgui.

Proposo un manifest de 8 punts que funcioni de norma i etiqueta:
  1. Ens agrada la geologia i ens agrada dibuixar.
  2. Ens trobem en espais on la geologia es un element rellevant i vistós i ens motiva dibuixar qualsevol dels seus aspectes, no importa l’escala.
  3. Dibuixem in situ allò que observem o el que interpretem a partir del que observem.
  4. Som lliures d’emprar qualsevol tècnica, estil, eina i suport. 
  5. Les nostres trobades son voluntàries, obertes, gratuïtes, no competitives i no remunerades.
  6. Compartim els nostres dibuixos a Internet.
  7. Ens ajudem els uns als altres.
  8. Respectem l’entorn natural, les persones que l’habiten, les seves propietats i els bens públics.

Animeu-vos

9 comentaris:

Josep Peralba Pellicer ha dit...

Ho trobo genial, compteu amb mi sóc geòleg (Josep Peralba). Avorreixo la fotografia, m'agradaria que ho poguéssim tirar endavant, ànims i a veure si fem una colleta... crec que és una bona idea per la gent naturalista que tingui sensibilitats artístiques, o que els agradi saborejar el que observen ... Una abraçada
jperalba@gmail.com

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Josep,
fantàstic, aquesta és la idea.
Et mantindré informat. M'aniria bé tenir el teu correu. Pots escriure'm a blodecamp@gmail.com? Pensa algun lloc que t'agradaria i vaig fent llista
Gràcies

Unknown ha dit...

hola! estudie primero de geología y ahora estoy haciendo ciencias ambientales, me gusta mucho la pintura y el dibujo. Encuentro muy interesante esta propuesta. Te dejo mi correo: nuria.muletvelasco@hotmail.com

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Molt bé. Estem en contacte!

Jordi Carreras ha dit...

Benvolgut Isaac, he descobert la proposta del Geolosketcher i a més de semblar-me una bona idea m'agradaria afegir-me al grup i assistir a la primera trobada que teniu prevista pel dia 19 de febrer a Hostalric.
Jordi Carreras

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Jordi,
molt bé. Per venir no cal inscriure's ni pagar res. Sols acudir amb els estris de dibuix. Si vas al bloc geolosketchers@gmail.com està tot explicat.
Fins aviat

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Volia dir geolosketcherscat.blogspot.com

Roser ha dit...

Isaac, a quina adreça et passo els dibuixos d'Hostalric?

Isaac Camps Gamundi ha dit...

Geolosketchers@gmail.com