dijous, 14 d’agost del 2014

Vine a conèixer la geologia del Montcau el proper 7 de setembre (Bages)

El Montcau, amb 1.057 m, és el segon cim en alçada del massís de Sant Llorenç del Munt. Està situat en la seva àrea nord, en el terme de Mura. El seu nom prové del llatí "mont calvus", és a dir, muntanya calba o pelada, gràcies al seu perfil piramidal i despullat de vegetació. És un cim molt accessible i freqüentat, amb molt bones vistes sobre gran part de la Catalunya Central, fins els Pirineus.


Els amics de l'Escola de Natura i Formació la Muntada m'han convidat a explicar-vos la geologia d'aquest indret en una sortida matinal el proper 7 de setembre. Us explico una mica què veurem per que aneu salivant i després de la jornada farem un article més extens amb les contribucions de tots els que hi participeu. Per a més informació i inscripcions truqueu als telèfons 937 141 053 o 636 717 821 o bé escriviu a p.santllorenc.munt@diba.cat. El punt de trobada és a les 10 h al centre d'Informació del Coll d'Estenalles.
El recorregut és circular i apte per a totes les persones en condicions físiques estàndard. Pujarem fins el cim pel corriol oest, baixarem fins a coll d'Eres, on hi ha unes restes arqueològiques probablement iberes i tornarem al Coll d'Estenalles per la pista.

Ens centrarem en tres aspectes:
  • El Montcau està format enterament per conglomerats massius de les fàcies proximals del ventall al·luvial de Sant Llorenç del Munt. Observarem algunes característiques sedimentològiques i estratigràfiques d'aquests materials i n'explicarem el seu origen.
  • El modelat del relleu, condicionat per la massivitat d'aquests materials, les falles i diàclasis, la seva permeabilitat, etc.
  • Interpretació panoràmica de les grans estructures geològiques regionals que s'observen des del cim.
Els Cortins s'individualitzen de la resta del Montcau gràcies a una falla de salt molt petit però d'efecte geomorfològic molt evident.

Els escassos sòls que s'arrapen a aquest pelat i costerut cim són molt fràgils i interessants.
La massivitat dels conglomerats es veu alterada per algunes discontinuïtats, com aquest pla d'estratificació on es troben les petites coves dels bisbe.
Vessant oest del Montcau.
Animeu-vos a venir!