dilluns, 21 de novembre del 2011

Volcà del Puig de Martinyà (Garrotxa)

Qui de vosaltres encara tira amb un màquina fotogràfica química? Felicitats, per que deus ser una persona que realment domina i té passió per la fotografia. La primera càmera digital que vaig veure era d’un cap meu molt techie, en una data tant matinera com 1995! Li va costar un Congo, però jo em vaig resistir al canvi fins el 2005 i de fet va ser un regal de la meva estimada Agnès: una Coolpix 4500, pensant sobretot en fer digiscoping, i que ha durat fins aquest estiu. El motor òptic s’ha encallat: obsolescència programada?
Una de les coses que més m’atreien del món digital era la possibilitat de fer panoràmiques, una eina fantàstica per fer didàctica de la geologia. Tot això ve per que l’altre dia, endreçant papers, vaig rescatar una carpeta amb fotos, apunts i dibuixets de sortides guiades dels anys 1998-2001. Quasi m’emociono quan em van sortir unes quantes panoràmiques fetes amb el mètode retallar i enganxar. Però què caram, és un material prou digne i us l’aniré traient de mica en mica. I del miler llarg de diapos que tinc, que tant de bó pogués escanejar amb prou qualitat, també en farem alguna cosa. De moment us he penjat unes de la riera de Sant Jaume de l’any 1999.
Un dels muntatges que em vaig trobar correspon al volcà del Puig de Martinyà,  un edifici complex que al llarg dels anys ha estat interpretar de diferents maneres. Queda a llevant del camí que va a la gredera del Croscat i sovint no s’hi presta atenció, però si més no val la pena aturar-se fer-ne una interpretació de paisatge. Les fotos estan preses des del camí que va de la carretera d'Olot-Santa Pau a la gredera del Croscat.
D'entrada, compara la foto de paisatge (fes clic per engrandir) amb la foto aèria i el mapa geològic i localitza els cràters i els cons.
1) Cràter del volcà del Torn, a) volcà de Puigsafont, b) volcà de Can Pla i c) volcà del Puig de Martinyà.
Interpretació del conjunt Puig de Martinyà - Puig Safont segons la Carta vulcanològica de la Zona Volcànica de la Garrotxa, del IGC.
Les fases eruptives foren les següents:
Es forma el con del Torn, amb un cràter centrat (fretomagmàtic?).


Es formen els cons estrombolians del Puigsafont (a)  i Can Pla (b).






Entra en erupció el Puig de Martinyà (c), amb cràter esbocat i emissió de laves.

Entra en erupció el Croscat i els seus piroclast cobreixen i desdibuixen la fisonomia del conjunt.El cràter del Torn és ocupat posteriorment per una llacuna.


3 comentaris:

sexy mimi ha dit...

La ultima foto sembla en Homer Simpson

Anònim ha dit...

podriau dibuixaro millor no s? enten resss ome

para bailar esto es una bomba ha dit...

podriau dibuixaro millor no s? enten resss ome