dimarts, 2 de març del 2010

La formació Punta del Convent a les obres de l’estació d’Arc de Triomf (Barcelonès)

Com arribar-hi
A l’avinguda de Vilanova, entre el passeig de Sant Joan i el carrer Roger de Flor s’ha obert una gran rasa en motiu de les obres de l’estació de tren i de metro d’Arc de Triomf. En ella es poden observar alguns perfils estratigràfics corresponents a la formació quaternària Punta del Convent.
 Fa un parell o tres anys havia de trobar un il·lustrador per un llibre de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, i vaig pensar que qui millor que un que també fos geòleg. No se si n'hi ha gaires (i si n’hi ha algun més que m’ho faci saber!) però l’únic que conec és l’Albert Martínez. Molt amablement em va explicar que si l’arribo a necessitar temps enrere, no hagués dubtat ni un moment, però que ara no podia complir el compromís: eren bons temps per la professió estava treballant per l’IGC fent la cartografia urbana de Barcelona, a 1:5.000. Caram, la geologia de Barcelona! Com t’ho fas? Doncs, mira noi, tirant mà dels arxius dels sondejos de les empreses de geotècnia i anant a atreure el cap a qualsevol obra que s’hi faci: des de rases per passar cables, fins a grans infraestructures. Un dels principals problemes era la sovint poca predisposició dels responsables de les obres per deixar-te accedir, tant per motius de seguretat com per mandra i desconfiança.
I bé, aquest febrer s’ha publicat el primer mapa fruit d’aquesta campanya de cartografia urbana: el full d’Horta. I la veritat és que no decepciona, és un mapa que fa goig. Recomano a qualsevol geòleg reclòs a la ciutat i aburrit d’asfalt a  que vagi a treure el cap a qualsevol esvoranc i que comprovi que sota les llambordes hi ha la platja… o un ventall al·luvial! Ara un dels forats grossos que hi és el de les obres del metro d’Arc de Triomf. Com això quedarà tapat d’aquí quatre dies nou us adormiu si voleu veure-ho.
Tal com en Riba i en Colombo expliquen a Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou, entre la Ciutat Vella i les maresmes de Sant Martí de Provençals hi ha un petit relleu positiu, en llom, noment antigament punta del Convent (en referència al convent de Santa Clara). És un relleu molt suau elevat fins 5 m sobre els terrenys de l’entorn i correspon a un ventall al·luvial que a començaments del XVIII tenia l’àpex a l’Arc de Triomf, el front a l’alçada de l’actual passeig de Circumval·lació-cementiri Vell i el marge sud al carrer del Comerç. Aquest ventall al·luvial és geològicament molt recent, de fet tingué un ràpid creixement induït pel progressiu desviament fora muralla durant l'Edat Mitjana dels torrents que travessaven la ciutat Vella (d’en Malla,  de l’Olla, d’en Vidalet…) cap el torrent Pregon. Això originà que els sediments s’anessis adossant progressivament i de manera molt ràpida a la muralla de Llevant, fins el put que el peu de la part interna quedà per sota de l’externa… facilitant l’assalt de Barcelona l’any 1714 per part de les tropes borbòniques.
El tall de la fotografia correspon a la part proximal del ventall, mostrant una alternança de sorres, lutites i graves vermelloses amb còdols de calcàries dolomítiques, gresos i lidites procedents del paleozoic dels turons de Vallcarca.