Pàgines

dilluns, 16 de febrer del 2009

Les Estunes (Pla de l’Estany)

Com arribar-hi
Les Estunes es troben sortint de Banyoles per la GI-524 cap a Mieres, poc després del balneari abandonat de la Puda. A mà esquerra, degudament senyalitzat, trobareu un aparcament i una zona d’esbarjo que ocupa una antiga pedrera. Hi ha dos itineraris marcats que surten d’aquest punt.

El meu amic Juan fa anys que organitza sortides naturalistes per a l’Associació Catalana de Cecs i Disminuïts Visuals. Són itineraris, en que donada l’absència de capacitat visual dels participants, primen els estímuls olfactius, tàctils i sonors. Sempre receptiu de nous llocs on anar, parlant parlant, vàrem pensar que seria una bona idea dur-los a les Estunes i endinsar-se dins la roca humida, palpar l’especial textura del travertí, i si s’esqueia, anar a flairar les emanacions sulfhídriques de la Font Pudosa.
I clar, calia anar a fer-hi un cop d’ull; i fer-ho amb els nostres menuts podria ser una petita aventura per ells.
Les Estunes són un lloc molt popular entre els banyolins. La seva especial geomorfologia ha generat algunes llegendes referents a fades i bruixes.
Es tracta d’una petita plataforma de travertínica pertanyent a una antiga zona litoral lacustre relacionada amb surgències situades cap a l’est. Aquest paquet carbonatat rígit s’assenta damunt d'un nivell plàstic lutític que ha propiciat el seu esquerdament i lliscament en blocs obrint nombroses esquerdes, algunes de les quals són transitables. Una mica bastant com les Escletxes del Papiol. Es poden veure alguns motllos de troncs espectaculars i observar diferents estructures “de llibre” pròpies dels travertins.

1 comentari:

  1. Molt interessant! Suposo que la Joana s'ho va passar pipa! La veritat és que no cal la vista per gaudir de la geologia!

    ResponElimina

Agraeixo qualsevol tipus de comentari, especialment aquells que aportin nova informació i documentació.