Com arribar-hi
Al km 92 de la C-26 d’Oliana a Solsona surt una carretera rural cap a Cambrils i Llinars. Uns 3 km abans d’arribar a Cambrils, trobareu indicat el mirador, que és una simple fita geodèsica visible uns pocs metres més amunt.Encetem el primer punt l’interès del qual no és el que hi ha, sinó el que s’hi veu des d’ells: panoràmiques d’interès geològic que permeten interpretar, per exemple, grans unitats morfoestructurals. De vegades les vistes seran de postal, però no és necessari, si són interessants per un geòleg n’hi ha prou.
L’any 2003 vaig organitzar un cicle de xerrades sobre la geologia de Catalunya. Un dels convidats fou en Mata-Perelló que ens parlà, com no, sobre el patrimoni geològic i miner. Anà desgranant diferents indrets, i mentre m’enllaminava amb la idea d’anar a fer-lis una ullada, descriví el Puig de Serra-seca com la octava meravella del món. El cert és que el lloc em resultava familiar, però no la descripció del que s’hi veia... no recordava haver vist mai tantes coses juntes. Donant voltes al mapa del Solsonès... bingo! Em va venir al cap que anys enrera, la meva companya ens va fer parar per collir espígol, i vagament, que hi havia bona vista (i molt espígol). Però en una segona visita en un dia d’aquells en que es veu fins l’endemà passat... caram! Allò amics meus, segurament és la millor panoràmica de 360º del principat: de més enllà del Montsec al Cadí, del Montseny als Ports, i del Port del Comte a Montserrat, i enmig de tot i més. Una autèntica sobredosi de coses interessants.
Tot i que no sóc partidari de saturar la natura de cartells i plafons, en alguns casos, sobretot aquells en indrets més populars i consolidats, seria aconsellable oferir informació per interpretar el paisatge. Aquest no és el cas, doncs l’espai és massa accessible, petit i fràgil. Un parell de quilòmetres abans hi ha una garita de vigilància forestal amb una vista quasi tant bona com la del Puig de Serra-seca. Aquí sí que es podria estudiar la possibilitat condicionar l’espai per dona informació.
Jo dóno fe del que diu l'isaac: sóc un dels dos guaites que fa 3 anys estic a la caseta de guaita del Tossal de Carissols. Sóc biòleg i cada any espero l'inici de la temporada de vigilància d'incendis per poder gaudir d'aquell meravellós paisatge. Conec una mica la geologia del lloc però si vosaltres geòlegs pugen per allà, esteu convidats a fer-me una visiteta i explicar-me una mica més dels vostres interessants coneixements.
ResponEliminaFermí.
mail: reigfoll@hotmail.com
Amic,
ResponEliminaets un privilegiat!
A l'hora d'escriure aquesta nota la imaginació em fallava. Podries enumerar alguns dels punt que s'hi veuen?
Moltes gràcies, salut endavant!
No entenc que no facis referència als rètols panoràmics i d'interpretació que hi ha des de fa més d'un any en el mirador......
ResponEliminaDoncs qque el temps passa volant i ja fa més d'un any que no m'hi passo.
ResponEliminaGràcies per la informació
Volia comentar també el que diu el "gatsaule". L'ajuntament d'Odèn aprofitant una subvenció pels espais Natura 2000 va arreglar el camí per pujar al mirador (han desaparegut aquelles roderes de tot terreny que es veu a lateva foto), han instal·lat plafons informatius i hi han fet unes baranes.
ResponEliminaSi voleu gaudir d'una vista extraordinària de 360º pugeu al cim del Turb, el camí és una mica més llarg però la munió de cims que es veuen i la varietat de paissatges compensen l'esforç.
Marcel Camps